Diari Hidup Seorang Muslim

Aku Melihat, Mendengar, Dan Merasa..Lalu Ku Menulis

Diari 66 : Syurga Bagi Orang Yang Miskin

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera

Tengah hari tadi, aku keluar pergi ke Empangan Hulu Selangor (tempat yang dah menjadi sebahagian daripada hidup aku).. Aku selalu datang ke sana waktu dahulu (waktu ponteng kerja), tempat yang sangat aman. Dapat rasa tiupan anginnya dan pemandangan yang sukar untuk dihuraikan di dalam bentuk kata-kata. InsyaAllah aku akan selalu datang ke sana (lepas nie).

Aku selalu berkata kepada rakanku, “aku adalah orang yang selalu bermain dengan perasaan”. Dan apa yang ku rasa dalam hatiku kini, sama sebagaimana yang aku rasa 18 tahun yang lepas.. Waktu itu, aku dibuang daripada sekolah.. (feeling dia sama).. Lama dah aku tak rasa macam nie (rasa tenang dan keseorangan dalam hati). Ketika itu, aku ciptakan satu lagu, “lagu untuk shaharina”. (diketika usiaku 16 tahun)..

Aku ciptakan lagu ini diwaktu malam yang sunyi, sepi dan dingin. Hanya tiupan angin dan kelam malam yang menemani aku sehinggalah ke waktu subuh….

Nak tahu siapa shaharina ini ?. Dialah orang yang mengajarkan aku tentang rasa. Rasa yang telah bersemayam dalam hatiku berbelas-belas tahun lamanya… Nak dengar lagu nya ?

Lagu Untuk Shaharina

Semenjak semalam, aku dah mula teringatkan kau kembali.. Dari jari-jemari yang menaip diari ini (masih muda), kini sudah ada kedutan pada jari-jemariku (dah semakin tua).. Sungguh aku tak dapat menipu hatiku.. Hati yang sentiasa menginginkan engkau dalam fikiranku..

Khairul Azahar Sharriffuddin
17 March 2019 9:37 Minit Malam
Kampung Sungai Buaya, Selangor
Previous Post Diari 65 :Untuk Sahabat
Next Post Diari 67 : Melarik Cahaya Di Dalam Kelam